Luova prosessi ja impostor-syndrooma. Kun omat työt tuntuu aina riittämättömältä ja miten selvityä siitä?
Luova työ on monesti loputon matka tietynlaiseen itsensä etsimiseen ja ilmaisemiseen. Luominen on tie, jolla intohimo ja epävarmuus kulkee aina käsi kädessä. Valokuvaajana oman työn arvioiminen on tosi palkitsevaa ja hurjan musertavaa. Melkein jokainen tekemäni kuva aiheuttaa päässäni keskustelun: Onko tämä nyt tarpeeksi hyvä? Olisiko joku muu tehnyt tämän paremmin? On hullua, miksi omat kuvat tuntuu aina riittämättömältä? Miten huijarisyndroomata pääsee eroon ja miten arvostaa omaa työtänsä enemmän?
Onnistuminen tuntuu hetken hyvältä ja katoaa.
Omasta kokemuksesta tiedän että välillä onnistumisen tunne voi iskeä lujaa. Onnistunut ruutu, joka näyttää juuri siltä kuin haluat, tuo hetkellisen ylpeyden omaa työtä kohtaan. Harmillisen usein se tunne ei kuitenkaan kestä, vaan se haalistuu ihan yhtä nopeasti kun heräsikin ja tilalle tulee roppakaupalla epävarmuutta ja ihmettelyä. Luovuus tuntuukin olevan jatkuvaa keinumista epävarmuuden ja onnistumisten välimaastossa. Tämä keinuminen ja aaltoilu pahimmillaan vahvistaa epävarmuutta ja tunnetta, ettei omat työt riitä, jos aaltoliike pysähtyy negatiiviselle puolelle, niin huijarisyndrooma saa lisää tuulta purjeisiinsa.
Vertailun on myrkyllinen ansa.
Kaikki varmasti tiedostaa, että vertailu muihin on turhaa, tyhmää ja kannattamonta. Jokaisella on oma matkansa, omat taustansa ja omat resurssinsa. Silti oppimisen, inspiroitumisen ja vertailun väkinen raja on todella ohut. Instagram ja muut sosiaaliset mediat voi kyllä inspiroida, mutta ne voivat myös aiheuttaa tunteen siitä, että oma työ ei koskaan yllä samalle tasolle kuin muiden. Jos inspiraation etsiminen muuttuu kateellisuudeksi, ollaan vaarallisilla vesillä. Sen mikä piti motivoida muuttuukin nopeasti lannistavaksi.
Luovat ihmiset tarvitsevat oikeaa palautetta ja kannustusta
Luovat ihmiset kaipaavat palautetta, luovat ihmiset haluavat kuulla, että heidän tekemät työnsä ovat työmäärän arvoisia. Luovaa työtä tekevät eivät elä pelkästään omasta intohimostaan, hekin tarvitsevat vahvistusta siitä, että heidän työnsä merkitsee jotakin. Pieni palaute kollegalta, kehu ystävältä tai asiakkaan tyytyväinen hymy. Hyvä palaute ei ole vain kohteliaisuus, vaan se voi sysätä eteenpäin hetkinä, jolloin omat taidot tuntuvat riittämättömiltä. Kannustus voi jo yksin olla valokuvaajille, kuvattaville ja kaikille luovilla aloilla työskenteleville se tekijä, joka saa jatkamaan ja kehittymään.
Keskity omaan kehittymiseesi, älä muiden.
Vaikka ihmisen aivot on ohjelmoitu laumaelämään, olisi hyvä pyrkiä irroittautumaan siitä tunteesta, että somen tykkäykset on hyväksynnän tai menestyksen merkki. Jokainen luo sosiaaliseen mediaan oman epätodellisen kuvan itsestään, myös lempikuvaajasi, joka saa satoja tai jopa tuhansia seuraajia enemmän kuin sinä on todennäköisesti epävarma töistään. Kun haluat vahvistaa omaa kehittymistäsi, katso vanhoja töitäsi ja keskity siihen miten sinä olet kehittynyt. Lue vanhoja muistiinpanojasi ja mieti, millaisia harppauksia olet tullut eteenpäin? Mieti, että huomenna olet jo parempi kuin tänään, opit ja kehityt joka päivä ja menet eteenpäin. On turha vertailla itseäsi johonkin, joka on aloittanut matkansa eri aikaan tai eri paikasta kuin sinä. Sosiaalinen media on pahin vihollisesi ja paras ystäväsi. Voi olla ihan hyvä ottaa irtiottoja somesta ja keskittyä kirjoihin tai muihin verkopalveluihin, josta tuo ”sosiaalisuus” on irroittettu. Itse olen lähiaikoina löytänyt palvelun nimeltä Cosmos, johon voin luoda omia kuvakokoelmia. Kun irroittaa kuvat osittain tekijöistään ja muusta sosiaalisuudesta, voi keskittyä kaikkein tärkeimpiin, eli kuvien upeaan maailmaan.
Muista verkostoitua oikeiden ihmisten ja ystävien kanssa, etsi ympärillesi ryhmiä, jotka kannatelevat sinua ja ovat valmiina nostamaan sinua ylöspäin silloin kun olet maassa. Ole valmis auttamaan ystävääsi, kehu hänen töitään, kerro mikä niissä on onnistunutta ja anna rohkeasti palautetta. Kerro myös, jos koet että jotain voisi tehdä paremmin. Ota vastaan saamasi palaute ilman puolustuksia ja mieti miten voisit oppia siitä. Yritä luoda oikeita suhteita ja ystäväpiirejä, sen sijaan että haet hyväksyntää sosiaalisesta mediasta. Luovuus on palkitsevaa, mutta samalla myös murskaavaa, älä jää yksin. Myös minä pyrin aina antamaan palautetta kollegoiden kuvista ja näkisinkin mielelläni sinunkin töitäsi. Jos koet että voisin jotenkin auttaa sinua matkallasi, pistä viestiä ja katsotaan mitä kaikkea saadaan aikaan!
Jos etsit valokuvaajaa, haluat oppia lisää muotokuvauksesta, dokumentaarisesta kuvauksesta tai musiikkikuvauksesta, tutustu blogini muihin kirjoituksiin ja ota yhteyttä!